Bebeğimizi Sallasak mı Sallamasak mı?
Merhabalar;
Her çocuk özeldir ve her anne ona sahiptir. Büyük bir titizlikte her anını planlayarak, düşünerek ve çocuğu için kaygılanarak geçirir anneler. Çocuğu için “ne doğru ne doğru değil” düşünür ve daha ne yapmalıdır. Haksız mı ? Bence değil...
Bebeğimi sallamalı mıyım? Evet bugün bu konu hakkında konuşalım biraz.
Bebeklerin ayakta ya da sallanan beşiklerde sallanması ve bunun olası zarar veya yararlarının olup olmadığı sıklıkla karşılaştığım sorulardan. Tabi bu konuya geçmeden önce bilmenizi istediğim bir duyusal sistemimiz var. Vestibuler sistem.
Vestibuler sistem yani; hareket ve denge sistemi; başımızın içinde, iç kulağımızda bulunur. Başımızın boşluktaki her hareketinde ve yerçekimine direndiğimiz için her an uyarılır. Bir kaç farklı alıcısı vardır. Bu alıcılar farklı salınımlarda uyarılırlar.
Öğrenmenin, dikkat ve konsantrasyonun, koordinasyon becerilerinin, hatta yazı yazmanın, toplum ile senkronize yaşamamızın temelini oluşturan en önemli duyusal sistemlerimizden birisidir ve diğer tüm gelişimler sağlıklı gelişen vestibuler sistemin üzerine yapılanır. Vestibuler sistem özellikle görsel sistemimizle ve ‘Vücut farkındalığı veya derin duyu ’ diyebileceğimiz proprioseptif sistemimizle bütünleşerek vücut algımızın ve üç boyutlu dünyadaki veya uzayda konumumuz ile ilgili farkındalığımızın gelişmesini destekler. Kas tonu, güç ayarı gibi becerilerimizi de proprioseptif sistem aracılığı ile sağlarız.
Yani buradan bizim için önemli olan şu bilgiyi çıkarabiliriz; sınıftaki sırasında sakince oturup regüle olmuş halde dersi dinleme ki daha sonra ki yazımda regülasyon (özellikle bebeklerde) ile ilgili bir kaç şeyden bahsetmeyi düşünüyorum veya koordineli ve uyumlu el, ayak hareketleriyle koşabilmemiz hep sağlıklı gelişen vestibuler sistemimiz sayesinde olur.
Vestibuler sistem anne karnından itibaren gelişmeye başlayan, insan duyularının ilk gelişenlerindendir.
Bebek 9 ay boyunca annesinin karnında sürekli salınıma maruz kalır. Dolayısı ile doğar doğmaz hemen hareketsiz duruma adapte olmak zorundadır. Bebekleri ağladığında annelerin onları içgüdüsel olarak kucağında hafifçe sallaması ve bebeğin kolaylıkla sakinleşmesi bundandır.
Bu nedenle bebeği ayakta sallamak dahil hiçbir salınım zararlı değildir. Ayakta sallamakta zararlı olan çocuğun başının sağa sola çarpması ve bu şekilde çarpmalarla nöronlara zarar vermesidir. Ayakta bebeğinizi sarsmadan yapılan hafif salınımlar ona iyi gelir, hiç korkmayın. Hızlı olmamak kaydı ile çocuğun bütün vücudunu çok hafif ritmik bir şekilde pışpışlanarak sallayabilirsiniz.
Aynı şekilde salıncakları, hamakları, dönen sandalyeleri kısacası vestibuler sistemi uyaran her şeyi özgürce kullanabilirsiniz çocuğunuza zarar vermezsiniz.
Gelelim faydalarına, vücudun doğal bir gelişimi vardır ve bebek sinir sistemi yeni doğan reflekslerinden itibaren bebeğin sağlıklı gelişimi için gerekli olan basamakları içgüdüsel olarak normal gelişim eğrisinde kendiliğinden bulur. Sağlıklı gelişen bir sinir sisteminde dışarıdan herhangi bir farklı desteğe ihtiyaç duymaz. Yani kısacası salıncakta sallamak sağlıklı gelişen çocuğunuzun dengesinin gelişmesine yardımcı olabilir elbette ama onu dahi yapmaz. Hatta vestibuler sistemi aşırı uyarmak sisteminde sorun olan bir çocuğa zarar da verebilir ki çocuk zaten bunu belli eder ve salıncaklarda sallanmaktan hoşlanmaz, bazen araba tutar, kucakta hoplatılmayı sevmez. Bu tarz hassasiyeti olan bir çocuğunuz varsa onun sistemini bunları yapmaya zorlayarak hassasiyetinin yok olacağını düşünmek kesinlikle yanlıştır ve çocuğunuza eziyet etmenin ötesine geçmez.
Vestibuler sistemi uyarabilmek için salıncak dışında neler yapabiliriz; kaydıraklar, zıplamak, yerde kendi etrafında dönmek, ayakta kendi etrafında dönmek, dengesiz yüzeylerde yürümek, koşmak...
Sevgiler