Myelomeningosel
Hamileliğin erken dönemlerinde oluşan gelişim bozuklukları omurganın inkomplet veya hatalı kapanması ile karakterize çeşitli anomalilerin gelişmesine neden olur. Bu anomaliler spinal disrafizm başlığı altında toplanır ve bunlardan en çok görüleni myelomeningoseldir.(spina bifida)
Nedenleri:
| Çeşitleri
|
Doğum öncesi tanı konabilir mi?
Hamileliğin 11.-14. haftasında üçlü kan taramaları sonucu bebeğin risk altında olup olmadığı anlaşılabilir. Amniyosentez ve ultrasonla 14.-21. hafta içinde kesin tanı konulabilir ve istenilirse hamilelik sonlandırılabilir.
Görülebilecek semptomlar nelerdir?
- Kas zayıflığı
- Eklem deformiteleri
- Duyu kaybı
- Reflekslerde azalma
- Duyu bozukluğuna bağlı dekübit yaraları
- İdrar ve gaita tutamama
*Bazı hastalarda coctail parthy sendromu denilen, hastanın çok mutlu, dışa dönük, sevecen ve parlak zekalı olduğu durum gözlenebilir.
Cerrahi tedavisi:
Omuriliğin etkilenmediği meningosel vakalarının herhangi bir paralizi riski olmadan cerrahi tedavisi mümkündür.
Myelomeningosel vakalarında ise BOS sızıntısını önlemek ve sağlam nöral dokuların zarar görmesini engellemek için defekt cerrahiyle kapatılır.
Hidrosefali
Beyin omurilik sıvısı(BOS) yapımı ve emilemi arasındaki dengenin bozulmasıyla oluşan ve BOS yollarında genişleme ve kafa içi basınç artışıyla seyreden klinik bir tablodur. Beyinde harabiyetleri neden olabilir.
Hidrosefali kafatası genişlemesi ile aynı anlamı taşımaz. Tüm hidrosefali vakalarının ortak özelliği kafa çevresinin genişlemesi değil kafa içi basıncın artmasıdır.
Cerrahi yöntemlerle ve genellikle shunt kullanılarak tedavi edilir.